Speedwaytävlingar

Sverige är framgångsrika i speedwaysammanhang. Det finns några förare som är med och slåss i världstoppen. Men just nu regerar de polska förarna – med Jaroslav Hampel som lågoddsare. I toppen hittar vi också Krzysztof Kasprzak, Darcy Ward och Nicki Pedersen från Polen, Australien och Danmark.

Speedway

12 tävlingar i 12 städer

Alla tävlingar utom en arrangeras i Europa. Säsongens första tävling tog plats i Nya Zeeland den 5:e april. Då lyckades svensken Fredrik Lindgren komma på fjärde plats. Två tävlingar i GP-serien kommer att köras i Sverige, en i Målilla och en på Friends Arena i Stockholm. Den körs med taket på arenan stängd vilket skapar en förtätad atmosfär.

Hur har det gått

Efter två tävlingar är det svårt att säga vem som kommer vinna det här året. Hittills har det gått bra för Krzysztof Kasprzak. Han kom trea i Auckland och vann en tävling på hemmaplan i Polen. Hans främsta merit är att han vann U21-VM 2006. Tävlingen i Polen var hans första GP vinst någonsin. Både Nicki Pedersen och Darcy Ward har lägre odds enligt oddssättare, av de två är det bara Nicki Pedersen som har placerat sig bland topp 3 i år och det gjorde han i Auckland. Han kom tvåa i serien förra året och har sammanlagt 13 GP-vinster i bagaget.

Yngst i toppen

Darcy Ward är yngst bland eliten med sina 22 år. Han har bara kört GP i Speedway två säsonger tidigare. Samtidigt som han inte har lika mycket rutin som övriga proffs, har han en hunger som enbart ungdomar besitter. Sedan tidigare har han även en GP-seger.

Hur kommer det att gå?

Om oddsen får avgöra så är det Jaroslav Hampel som tar hem Gp serien i speedway 2014. Hans meriter är att han har fem GP vinster och lyckades placera sig bland de tre bästa i hela GP-serien 2010, 2011 och 2013. Ingen ”dark horse” alltså.